Skip to main content
Selvkærlighed

Du kan ikke være glad for det du ser i spejlet…

By January 21, 2018 No Comments

Hej læser,
Søndagen er over os, og jeg kommer igen dumpende ind i din indbakke med mine søndags-skriverier.

De to foregående søndage har det handlet om hvad selvkærlighed er, hvorfor vi skal elske os selv, og i dag skal det handle om hvordan.

En ting er sikkert, og det er at du ikke kan være glad for det du ser i spejlet, når du ikke elsker dig selv fuldt og helt.

Men hvordan elsker man så sig selv?

Der er rigtigt mange måder at gøre det på, og det vil jeg komme med nogle af mine egne bedste bud på lidt senere i mailen.
I dagens lydversion vil du få en mere udvidet liste med konkrete ting du kan gøre, plus nogle flere øvelser som du kan bruge i hverdagen.

Men inden jeg skriver præcis hvordan du kan gøre for at blive mere selvkærlig så vil jeg lige komme med nogle eksempler på hvordan man ser om man mangler selvkærlighed, og så skal jeg nok komme frem til hvordan man kan opdyrke selvkærligheden så den bliver et solidt fundament og ikke bare en porøs, fiks idé.

Jeg har før skrevet om nogle af alle de -forholdsvis stensikre- tegn på at man ikke elsker sig selv. Og i lydversionen fra sidste søndag fik lytterne virkelig læst og påskrevet hvordan man bliver et sandt ”enfant-terrible” hvis ens indre er mere selvdestruktivt end det er selvkærligt, og det er så forfærdeligt synd når det sker, fordi man vil prikke til folks foragt og i værste fald skubbe dem væk. Og hvem har lyst til det!?
Vi vil jo alle sammen bare gerne elskes, og de mennesker der ikke elsker sig selv, de har endnu mere brug for at blive elsket, for de er nemlig afhængige af at andre elsker dem, fordi de ikke selv gør.
Og se, det er jo dér vi har katastrofen; at de mennesker der har allermest brug for kærlighed, højest sandsynligt snarere vil skubbe den fra sig, uden at de selv er klar over det.
Hvis du vil lære mere om de her mekanismer, så er lydafsnittet fra sidste søndag helt sikkert noget for dig.
Du kan også købe alle tre afsnit i en samlet tilbudspakke.

Nok om det!

Her kommer nogle af de sikre tegn der f.eks. er på manglende selvkærlighed:

Du bliver jaloux når din kæreste tilbringer tid med andre
Du tror ikke du vil kunne leve uden din kæreste
Du trækker dig fra alle de ting der betyder noget for dig, for at være mere sammen med din kæreste (Det kunne f.eks. være fritidsinteresser og venner)
Du går på kompromis med dine egne værdier, ønsker og behov for at ”holde” på din kæreste eller venner
Det betyder mere for dig at din kæreste -eller andre mennesker- ”godkender” dig, end at du selv gør
Du ændrer dine meninger og dine værdier for at please din kæreste eller venner (Det kunne være det fodboldhold du holder med, dine politiske overbevisninger, din trosretning, dine kostvaner, osv.)
Du fisker efter komplimenter (MASSER af guf om det i lydversionen fra i søndags!
Du har konstant brug for bekræftelse og hiver gerne ting ud af din kæreste -eller venner- for at få stillet dit umættelige behov
Du føler dig ”tom”, ensom, uværdig, uelsket eller lign. uden en kæreste
Din kæreste -eller venner- skal opfylde visse krav for at du føler dig værdig (Det kunne f.eks. være at du har brug for venner der er hippe og kendte eller har de rigtige forbindelser, eller en kæreste der er lækker eller har mange penge, for i den ikke-selvkærliges verden må det at man kan have sådanne venner eller sådan en kæreste jo være ensbetydende med at man selv er ”god nok”)
Det er vigtigere for dig hvordan facaden ser ud -både på din kæreste og dine venner- end hvad de virkelig indeholder
Du idealiserer andre -særligt dine kærester- og når de ikke lever op til forventningerne, går din verden i stykker
Du ”inviterer” krænkende, utroværdige, utilgængelige mennesker ind i dit liv (Og nogle gange vælger du ovenikøbet at blive kæreste med dem!)
Du har trang til at ændre på din kæreste så han bliver ”sådan en som du gerne vil have”
Du fyldes med angst og usikkerhed hvis din kæreste ikke ringer eller skriver på et bestemt tidspunkt eller et bestemt antal gange
Du fokuserer mere på din kærestes følelser for dig end på hans personlighed, moral og værdier
Du indordner dig og ”følger bare med” selv når du ikke er enig eller det overskrider dine grænser eller ligger uden for dine værdier
Du holder dine sande følelser tilbage (Så du ingen rigtig connection har med nogen som helst)
Du taler uden at tænke (Så du kommer ofte til at sårer andre, og på en måde er det det du gerne vil opnå, også selvom du ikke vil være ved det, men samtidig er det alligevel slet ikke det du ønsker, du ved bare ikke hvordan du ellers skal bære dig ad)
Du rager tit uklar med andre
Du er ofte usamarbejdsvillig, lige indtil du bliver afvist, så vil du lige pludselig gerne samarbejde
Du siger ”ja” til alt muligt, både for at andre skal kunne lide dig, men også fordi du er bange for at gå glip af noget (Og det kan ende i et totalt kollaps og en ordentlig røv-tur ned i stress-kælderen!)

Det her var en række eksempler på hvordan manglende selvkærlighed ser ud i relation til vores forhold til andre.

Her er et par eksempler på hvordan manglende selvkærlighed ser ud i relation til dig og dit forhold til dig selv:

Du er en sand mester udi disciplinen selvpineri
Du lyver for dig selv
Du taler grimt til dig selv
Du lytter til lort
Du er utaknemmelig
Du fastholder dig selv i krise
Du fortæller en dårlig historie om dig selv
Du bruger ofte sætninger som ”jeg kan ikke!” og ”det er svært”
Du beder ikke om hjælp
Du drikker, ryger, træner, arbejder eller spiser for meget
Du passer ikke på din krop
Du udskyder ting du virkelig gerne vil og spilder i stedet din tid med ligegyldige ting
Du roder i dit hjem
Du lukker ikke lys ind i dit hjem
Du fornægter dig selv de ting der virkelig gør dig glad
Du flygter fra gunstige muligheder og gode mennesker
Du bruger for mange penge
Du isolerer dig selv

Ooopti Woopti, så så man lige mig lave dameblads-bulletpoints!
Men nu kommer vi så til alt guldet, og jeg lover at det ikke bare bliver bulletpoints!

Nu har vi ligesom styr på nogle af de tegn der er på at der mangler noget selvkærlighed, men hvordan gør vi så noget ved alt det her, hvor f**** skal vi starte når vi snakker selvkærlighed?!
Det kan hurtigt blive lidt af en rodebutik som man ikke orker, fordi der findes så vanvittigt mange velmenende gode råd derude, at man næsten ikke kan se skoven for bar træer og man ikke aner hvor man skal starte eller hvordan man skal gribe det an, og måske føles det ovenikøbet både overvældende og akavet at gå i gang med, og derfor når man aldrig længere end til at læse en bog eller et par dameblads-bulletpoints, og det sker der altså desværre ikke den store ændring af!

Som jeg også har nævnt de to foregående søndage, så skal du kunne stille dig foran spejlet og sige ”jeg elsker dig” til dig selv.

Alt andet er uacceptabelt!

Og du skal kunne sige det og mene det, uden at det føles falsk eller akavet.
Fordi hvis du ikke kan det, så er du dybt afhængig af at andre gør det! Og det gør dig ufatteligt sårbar og ufri, og det stiller dig i en offerposition hvor dit selvværd og din lykke er bundet op på hvad andre kan, vil eller er i stand til at give dig.
Og i øvrigt, så vil det -uanset hvor ofte du får af vide at du er elsket, dejlig, og god nok- aldrig være tilstrækkeligt.
Du vil aldrig blive mættet, for du vil aldrig kunne tage det ind, fordi du inderst inde ikke selv tror på det.
Det eksisterer simpelthen ikke i dit fundament, så der er ikke noget at bygge videre på, det preller bare af.

Okay, tilbage til min pointe, hvor skal man starte?

Ja, det kan der helt sikkert være mange forskellige bud på, men det jeg har gjort og som har virket spot-on for mig, det var at starte foran spejlet, men starte i det små!
Altså ikke starte med at sige jeg elsker dig, for det vidste jeg godt at jeg ikke gjorde, så det føltes forkert, falskt og bare underligt.
Det vil det nok gøre for de fleste uanset hvad, fordi det ikke ligefrem er noget vi lærer hjemmefra det her og det bestemt heller ikke er noget der hører til i vores kultur, snarere tværtimod, og derfor noget der vil synes underligt, akavet og ubekvemt.
Hvad mener jeg så når jeg siger at du skal starte i det små, jo, jeg mener at du skal starte med at lægge vægt på små ting, som er sande for dig.
Det kunne f.eks. være at starte med at sige ”jeg elsker mit hår”, eller ”jeg elsker mine hænder” eller hvad der nu måtte være for små detaljer ved dig selv som du rent faktisk godt kan lide.

Gør det i nogle dage.

Næste step er at gå videre til at være taknemmelig for noget af det du ser i dit spejl.
Taknemmelighed er et fænomenalt værktøj til større selvkærlighed.
Jeg startede med at takke min krop som en helhed.
Jeg takkede den for eksempel for at have været mit beskyttende hylster, jeg kan ikke huske præcis hvad jeg sagde, men det var noget i retningen af ”Hej krop*, jeg er taknemmelig for at du har taget alle de mange byer af slag da jeg var barn. Tak for det. Tak fordi du har været mit skjold og fordi du har taget alt det, uden at gå i stykker. Det er jeg stolt af dig for. Tak fordi at du er så stærk og robust. Tak fordi jeg altid kan regne med dig. Tak fordi du bærer mig igennem livet og tak fordi du altid er med på alle mine fjollede idéer og fordi du bravt kæmper dig igennem mudderløb, klatring i reb, vinterbadning og hvad jeg nu ellers finder på, dét elsker jeg dig for, så tak for det og tak for dig”

*Du kan også sige kære krop eller hvad der nu føles ok for dig, men for mig kan det hurtigt blive for sukkersødt og så er det jeg står af og føler mig akavet og utilpas, men gør hvad der føles bedst for dig

 

Lige pludselig bliver appelsinhud, delle på maven og små bryster så fucking ligegyldigt, og du bevæger dig tættere og tættere på helt oprigtigt -og uden tøven- at kunne sige ”jeg elsker dig krop!”, og når først, du er der, så er der sgu’ ikke langt til også at sige ”jeg elsker dig læser!

Gør også dette i nogle dage.

Det næste du kan gøre er at gøre fuldstændigt det samme, bare med dine personlighedstræk i stedet for dine fysiske træk.
Det kunne være sådan noget som at sige til dig selv -også foran spejlet naturligvis- ”hvor er jeg glad for at jeg er så mentalt stærk” eller ”hvor er jeg stolt af at jeg er så pålidelig og god en ven” eller “xhvor er det fedt at jeg er så selvstændig” eller ”jeg elsker at jeg er så tålmodig”, eller ”jeg elsker mig selv for at være så ærlig” og snart vil du opleve at du ikke behøver at kunne gå på vandet for kunne elske dig selv!

Start med at adressere de træk som det føles sandt at sige noget positivt om.
Undlad for guds skyld at prøve at sige noget godt om nogle personlighedstræk du gerne vil have men som du inderst ikke føler at du har.

Pas på med ikke at lyve for dig selv her!!!

Som jeg fortalte lydabonnenterne om sidste søndag, så klinger det ret hult at stå og sige ”åh jeg er så empatisk og jeg har så stort et hjerte!” bare fordi det er noget man ser som et godt træk og derfor noget man gerne vil have at andre skal synes om en.
Hvis du står og siger de her ting til dig selv, og det handler mere om at det er noget du gerne vil have andre skal se dig som, og ikke en grundfølelse du har inderst inde, så er du i gang med at lyve for dig selv og med at prøve at pådutte dig selv noget, og selvom det måske kan være nok så prisværdige træk, så er det ikke nødvendigvis noget du partout skal være, for at være et godt og vellidt menneske.
Det kan være en idé andre har sat dig i hovedet.
Så lad være med at gøre dig selv til noget du ikke er.
Heller ikke selvom det er gode ting, for hvis du i virkeligheden går og er i tvivl om hvorvidt du besidder lige netop den egenskab, men pinedød bare skal have den for at du tror du er god nok, så bliver det en kamp om at overbevise dig selv som du alligevel ikke kan vinde, fordi du til stadighed ikke elsker dig selv nok til oprigtigt at tro på det, og af samme årsag er du nødt til at blive ved med at påstå at du har disse træk, fordi du jo skal overbevise dig selv, men når du grundlæggende slet ikke selv tror på det -fordi du ikke elsker dig selv- så virker det ikke at stå at sige det foran spejlet, om så du siger det en milliard gange!
Når først, du begynder oprigtigt at elske dig selv, så skal det nok komme, både det at du ærligt selv synes du har de gode træk, men også det at andre ser dem hos dig.
Så lad være med at fantasere.
Lad være med at pynte dig selv med lånte fjer.
Du er god nok som du er.
Brug fakta.
Brug det du ved med sikkerhed.
Det der ikke føles underligt i maven når du siger det.

Det her gør du også i nogle dage.

Næste og sidste step i denne her metode er så -igen- at gøre nøjagtigt det samme, denne gang bare med alle de gode ting du gør, altså alle dine prisværdige handlinger.
Det kunne være ”hvor er jeg pisse stolt af at jeg var så fleksibel på jobbet i dag” eller ”hvor er det sejt at jeg har været så produktiv i dag” eller ”jeg elsker at jeg lige klarede denne her udfordring med humor og rolighed”, eller ”jeg elsker mig selv for at jeg har været så loyal og lyttende overfor min ven i denne her situation”.

Gør også dette i nogle dage, og nu begynder du altså at være ret godt kørende.
Men kun hvis du gør det.
Ikke hvis du tænker på at gøre det.
Så sker der ikke en skid!

Det er som at træne en muskel eller udbedre en skavank: Hvis du ikke løfter den vægt, så bliver du ikke stærkere, og hvis du ikke træner det knæ, så bliver det ikke bedre.

At læse det her og tænke ”god idé!” og så ikke gøre det og komme videre med det, det gør ingen forskel.
Husk det… Ik’?

Nå, men lad mig lige forklare lidt om denne metode, for det du sådan set gør ved at bruge de værktøjer jeg lige har beskrevet, er at ”bygge bro”.
Så når det at sige ”jeg elsker dig” til at starte med føles for svært og for meget, så bygger du altså en bro mellem der hvor du er nu, og der hvor du gerne vil hen; altså fra ”jeg elsker ikke mig selv” til ”jeg elsker mig selv”, broen består så i at du starter med at sige ”jeg elsker dig” til dig selv foran spejlet, men på en mere indirekte facon, fordi det føles mere komfortabelt og sandt, indtil du er kommet helt over på den anden side hvor det endelig føles rart og rigtigt at sige det direkte.

En anden måde at gøre det på, når du er nået lidt længere, kunne være at sige: ”Jeg begynder at elske mig selv mere og mere” eller ”jeg begynder at elske min krop mere og mere” for der vil du formentlig ikke føle at det er usandt eller at du lyver, på grund af den måde det bliver formuleret på; ”Jeg begynder at…” så har du nemlig ikke sagt eller lovet for meget, og så føles det lettere at sige og kan meget nemmere accepteres som værende sandt.
Og jo oftere du gentager det her for dig selv, jo mere sandt bliver det også for dig.

Begynd med det her, det er mit bedste råd. At tale med sig selv er et vanvittigt stærkt værktøj. Bare se hvor godt det virker til at slå dig selv i hovedet med, ikke?
Men jeg lover dig, det virker mindst lige så godt den anden vej, så hvorfor ikke bruge det til at løfte dig selv med, fremfor på sædvanligvis til at nedbryde dig selv med?!

Det her var det jeg selv startede med at gøre, og det har virket. Virkelig virket!
Det vil også virke for dig, hvis du altså gør den investering i dig selv der skal til; nemlig rent faktisk at gøre det!

dagens lydafsnit går jeg meget mere i detaljer med små ting vi kan gøre i hverdagen for at fremme selvkærligheden, med udgangspunkt i nogle af alle de signaler på at selvkærligheden halter som jeg har remset op i starten af indlægget.

Det med selvkærligheden er også noget jeg virkelig graver i, i mit onlineforløb om at hele sit hjerte. Du kan lige nå at komme på ventelisten her i 11. time hvis det skulle have interesse.
Jeg regner med at der kommer link til tilmelding ud til dem på ventelisten i morgen mandag!
Men nu er IT jo ikke ligefrem min stærkeste side, så jeg kan selvfølgelig ikke udelukke at det bliver forsinket hvis det driller mig. Meeeen jeg satser på at alt går som det skal så vi kan starte torsdag d. 1/2-18 som lovet!

Og ellers er der kun tilbage at sige god søndag foran spejlet!

/Hanne ❤

P.S. Husk at selvkærlighed er den bedste vej til at finde ægte kærlighed

P.P.S. Næste gang skal det handle om noget der også er virkelig vigtigt for selvkærligheden, nemlig tilgivelse.
Vi ses i indbakken!

Læs mere

Filter

Barndoms PTSD / Kompleks PTSD

Derfor er parforhold og positiv forandring svært

Hvis du har barndoms PTSD, så har du måske erfaret hvor svært det kan være at skabe forandring i dit liv og ændre på de vaner og mønstre du har som i sidste ende spænder ben for alt fra det gode kærlighedsliv til succesoplevelser i din karierre. Ofte bliver man præsenteret for tesen om at man "bare skal ville det…
Hvad er barndoms PTSD?
Barndoms PTSD / Kompleks PTSD

Hvad er barndoms PTSD?

Tak fordi du læser med på her på bloggen. Mit navn er Hannah Paludan, og i dette indlæg vil jeg forsøge at gøre dig lidt klogere på hvad barndoms PTSD det er.   Hvis du har læst flere andre indlæg her på bloggen kan du muligvis regne ud at jeg selv har kæmpet med det hele livet. Hvis du kan…
Kærestesorg med barndoms PTSD
Barndoms PTSD / Kompleks PTSDKærestesorg

Kærestesorg med barndoms PTSD

Kærestesorg med barndoms PTSD Hvordan heler man efter et brud uden -flere- ar på sjælen og uden -mere- tung bagage man slæber med ind i nye forhold? Det kan man finde rigtigt mange bud på hvis man bare Googler lidt, men hvis du har barndoms PTSD, så er det ikke altid mange velmenende bud på den helt rigtige løsning på…
Personlig Udvikling

Du er ansvarlig for alt det du gør, men også for alt det du ikke gør

Hvad kræver det egentlig at skabe ændring? Få et par gode tip i dette indlæg. Og husk, du er altid ansvarlig, både for det du gør, og for det du ikke gør. Dit liv, din beslutning. Du er den du er fordi du har øvet dig i at være sådan. Det du gør, bliver du god til. Det er derfor…
Personlig Udvikling

Sådan vokser du, selv når du bliver slået ned af modgang

I dette blogindlæg kan du læse lidt om hvad jeg mener er to af de mest essentielle værktøjer i forhold til at holde liv i troen, håbet og det positive mindset, også i modgang. Det er to værktøjer du virkelig har brug for og som du kan bruge i forhold til mange af livets aspekter. God læselyst!
Personlig Udvikling

Modgang og ensomhed har overtaget mit sind – Og hvordan jeg får vendt det til selvudvikling

Dette blogindlæg er skrevet mens jeg står mit i en rigtig svær tid i mit liv. Modgang og ensomhed præger billedet, og er på vej til at overtage mit sind. Det er tid til at bruige nogle af alle de værktøjer jeg har lært de seneste par år og som jeg gladeligt deler ud af. Nu har jeg brug for…
Kærlighed & parforhold

Når ensomheden rammer

Det kan være fuldstændigt overvældende når vi rammes af følelser og tilstande der ikke er rare at være i, som f.eks. ensomhed. Og ensomhed er nærmest en umulig følelse at undgå hvis man går igennem kærestesorg. hvis du vil undgå at sidde fast i den følelse, eller hvilken som helst anden svær følelse, så læs dette blogindlæg!
Barndoms PTSD / Kompleks PTSD

Det uelskede barns svære voksne kærlighedsliv DEL 2

Kroniske lidelser, smerter og sygdom, det kan faktisk være en strategi man benytter for at få kærlighed, opmærksomhed og ømhed fra andre. Men det er en RET høj pris at betale for kærligheden, hvis den invaliderer dig for livet. Det gode er, at hvis det “bare” er en strategi man har udviklet gennem årene, så er det jo mere en…
Barndoms PTSD / Kompleks PTSD

Det uelskede barns svære voksne kærlighedsliv

Den måde vi er vokset op på kan have fatale konsekvenser for vores kærlighedsliv. Det er dybt tragisk, men det vi skal forstå er, at vi ikke kan lave om på vores opvækst, og vi kan ikke gøre det gjorte ugjort, så derfor er det nyttesløst at hænge fast i alt det der er sket og som ikke kan laves…
Personlig Udvikling

Jeg valgte ubehaget over foragten, og det der skete var magisk…

I dette indlæg deler jeg en meget personlig oplevelse omkring det at bryde med mønstre. Det er ufatteligt vanskeligt at bryde ud af mønstre der nærmest har boret sig fast helt ind i sjælen på os. Men HVIS man vil opnå nye og bedre resultater end man plejer, så er der kun en vej, og det er at gøre noget…
Kærlighed & parforhold

Hvorfor går vi ind i negative relationer igen og igen DEL 3

HVORFOR GÅR VI IND I NEGATIVE RELATIONER IGEN OG IGEN? DEL 3 Blogindlæg fra Søndags-Support 6. maj 2018 Få Supporten sendt direkte til din indbakke hver søndag: Tilmeld Søndags-Support Hej, Søndagen er lige så stille kommet snigende igen, og denne søndag vil jeg tage fat på tredje og sidste del om hvorfor vi bliver ved...
Kærlighed & parforhold

Hvorfor går vi ind i negative relationer igen og igen DEL 2

Ofte er der en rigtig god forklaring på hvorfor vi bliver ved og ved med at opleve de samme ulykkelige udfordringer. En af dem kunne du læse om i forrige bloindlæg, det handler om vaner og om hvor dominerende de er i os. Det andet handler om læring og energi. Ja, altså det du skal lære og den energi du…